In de regio Haaglanden wordt hard gewerkt aan het terugdringen van overgewicht onder volwassenen. In de regio heeft de helft van de volwassenen overgewicht en 16% heeft obesitas. Petra Flikweert, regio-coördinator bij GGD Haaglanden, vertelt hoe de ketenaanpak breder en toegankelijker wordt. Ze deelt haar visie op wat er nodig is om van praten naar doen te gaan om de maatschappelijke opgave rondom overgewicht aan te pakken.
Wat is de maatschappelijke opgave?
“Er komt een obesitasepidemie aan. Steeds meer kinderen en volwassenen kampen met overgewicht. Het maatschappelijke probleem is dat het veel discipline vraagt om alle ongezonde verleidingen te weerstaan. Niet iedereen beschikt over dezelfde gezondheidsvaardigheden en kennis over gezonde voeding en voldoende bewegen.
De opkomst van diabetes medicatie geeft ook een nieuwe kijk op overgewicht. Daarbij is het heel belangrijk om niet alleen naar voeding maar ook naar het belang van bewegen te kijken. De bestaande ketenaanpak Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI) is heel intensief en lang niet voor iedereen geschikt want het vraagt veel discipline en doorzettingsvermogen.”
Wat is de ambitie?
“De ambitie is om met een brede blik te kijken naar wat inwoners nodig hebben om aan de slag te gaan met gewicht. Dat betekent dat de huidige keten Gecombineerde Leefstijl interventies wordt verbreed zodat er meer mensen geholpen kunnen worden met een minder intensief traject. Daarbij is de samenwerking tussen het medische en sociale domein nodig.”
Wat moet er gebeuren?
“Huisartsen en andere zorgverleners moeten de gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen om patiënten te begeleiden naar de juiste plek. Dat vraagt training om het goede gesprek te voeren met inwoners over hun leefstijl. En het vraagt tijd in de behandelkamer. Daar is niet altijd tijd voor, terwijl een patiënt mogelijk in het medisch domein blijft terugkeren.
Om het verwijzen makkelijker te maken, is er expertise nodig van het sociale domein. Een oplossing kan zijn om een Regionaal Leefstijl Loket op te zetten om de inwoner naar de juiste plek kan helpen. ”

Wat zijn de resultaten geweest in het eerste halfjaar?
“De bestaande ketenaanpak Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI) is verbreed zodat er meer mensen bereikt kunnen worden. De bewustwording groeit dat we samen verantwoordelijkheid dragen om over de ketens heen samen te werken om overgewicht aan te pakken.”
Wat zijn belangrijke mijlpalen voor de tweede helft van het jaar?
“We onderzoeken een Regionaal Leefstijl Loket. En we willen meer samenwerken met andere ketens. Dat geeft meer efficiëntie en bereik. Bijvoorbeeld tussen aanpak overgewicht kinderen en volwassenen of samen met valpreventie of gezond ouder worden of aanpak diabetes.”
Heb je een oproep?
“Van praten naar doen! Zodat we meer mensen op de juiste plek helpen.”