Martijn Wiesenekker is financieel bestuurder van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Hij is een van de bestuurlijke trekkers van de digitale strategie binnen Haaglanden Gezonder!. Hij vertelt over het beroep dat de zorgtransitie in de regio doet op zijn ziekenhuis en op hem als bestuurder.
Wat vind jij de meerwaarde van Haaglanden Gezonder!?
“In HMC hebben we te maken met veel dossiers en vraagstukken, van klein tot groot. Dat geldt ook voor andere zorgpartijen in de regio. De uitdagingen waarvoor we staan zijn zo groot dat we het alleen samen kunnen oplossen. Met Haaglanden Gezonder! is een club van positief ingestelde en inhoudelijk betrokken mensen op de been gebracht, op alle niveaus, die samenwerking organiseert en echt beweging creëert. Bovendien geeft Haaglanden Gezonder! bewoners een stem.”
Vraagt de zorgtransitie vooral offers?
“Zo kan het voelen, omdat deze beweging veel energie en tijd kost. Maar bovenal versnelt het ambities die we zelf al hadden. Een opdracht in het Integraal Zorgakkoord is bijvoorbeeld om dingen zo te organiseren dat mensen niet zo snel meer naar het ziekenhuis hoeven als dat niet per se nodig is. Dit geeft ons de ruimte om andere groepen patiënten een plek te geven die dat heel hard nodig hebben. Doordat we dit nu samen met andere zorgpartijen aanvliegen, komt die ambitie binnen handbereik.”
Wat merken jullie op de werkvloer van de plannen die Haaglanden Gezonder! voor de regio maakt?
“Als ziekenhuis spelen we in bijna elk ervan een rol en dat legt natuurlijk best een beslag op de agenda’s. Niet alleen op die van bestuurders en staf, maar ook van zorgprofessionals. Hun tijd is kostbaar, maar het kan niet anders: dat zij elkaar hierin opzoeken is cruciaal. Wat ik mooi vind om te zien, is dat alle collega’s met passie aan de plannen werken, ondanks de werkdruk.”
Waarom is het zo’n klus om de zorg in de regio duurzamer te maken?
“Steeds als je iets wilt verbeteren, kom je tot de conclusie dat daarvoor eerst andere uitdagingen aangepakt moeten worden. Sommige daarvan zijn al complex van zichzelf. Neem de plannen rond de uitwisseling van data. We willen zoveel mogelijk één plek creëren waar inwoners hun medische gegevens kunnen raadplegen, op een begrijpelijke manier. Dat is ook voor zorgaanbieders handig. Want elke aanbieder die een persoon behandelt, beschikt dan over dezelfde informatie. Waar we hierbij tegenaan lopen, is dat de IT-systemen tussen zorgaanbieders verschillen. Vaak gebruikt elk systeem ook andere termen. Of verstaan ze onder dezelfde term iets anders. Daarom is een nieuw platform dat de systemen samenbrengt niet genoeg. We moeten ook afspraken maken over een gezamenlijke taal. En omdat we eigenlijk niet alleen gegevensuitwisseling zouden willen binnen de regio, maar ook tussen de regio’s, zou een landelijke taal nog beter zijn. Ook daar wordt naar gekeken. Dat maakt het nog ingewikkelder.”

Hoe houd je het dan toch behapbaar?
“Door de focus te bewaken. We richten ons binnen Haaglanden Gezonder! op zes thema’s: preventie, ouderen, chronisch zieken, acute zorg, mentale gezondheid en arbeidsmarkt. Dat alleen al vraagt om een strakke prioritering.”
Hoe is het om bestuurder te zijn in een tijd dat de zorg voor de toekomst wordt vormgegeven?
“Bestuurlijk ben ik aangesteld om HMC als organisatie gezond te houden. Tegelijkertijd moet ik zorgen dat we voldoen aan de eisen uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Intensievere samenwerking met anderen maakt dat we als zorgorganisatie vaker over onze eigen schaduw heen moeten stappen ten gunste van het grotere geheel. Hierdoor kunnen we sommige dingen niet meer op onze eigen manier doen. Of moeten we zaken waar we graag regie op hebben aan een ander overlaten. Dat is als bestuurder best weleens spannend. Maar de doelen die we met Haaglanden Gezonder! hebben gesteld, verbreden de verantwoordelijkheden van alle samenwerkingspartners. Het gaat niet alleen om patiënten. De beslissingen die we nu nemen zijn van invloed op alle inwoners van Haaglanden, nu en in de toekomst. Dat is het hogere doel voor ons allemaal.”