In Haaglanden wordt hard gewerkt aan het programma Kind naar Gezonder Gewicht. Milo Extercatte is werkzaam bij GGD Haaglanden als regio-coördinator en vertelt over de aanpak, de behaalde successen en de uitdagingen.
Wat is het doel van de ketenaanpak Kind naar Gezonder Gewicht?
“Het doel is om kinderen met overgewicht of obesitas te helpen naar een gezondere leefstijl en een gezonder gewicht zodat ze zich lichamelijk én mentaal beter voelen. We richten de processen voor deze passende zorg en begeleiding in met de verschillende samenwerkende organisaties vanuit sociaal en medisch domein, zoals zorgverzekeraars, zorgverleners, gemeenten, ziekenhuizen, jeugdgezondheidszorg en welzijnsorganisaties.”
Wat zijn belangrijke mijlpalen in het eerste halfjaar?
“Het programma Kind naar Gezonder Gewicht is onderdeel van de actielijn Preventie. In de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer ligt de focus bij het opbouwen van het netwerk en het versterken van de lokale en regionale samenwerking. Met lokale netwerkbijeenkomsten voor betrokken professionals in zowel sociaal als medisch domein, versterken de gemeenten het netwerk rondom de ketenaanpak. Als de professionals uit de domeinen elkaar leren kennen, dan worden de lijnen korter en de samenwerking beter. Den Haag heeft bij de bijeenkomst ervaringsdeskundigen hun verhaal laten vertellen; een inspirerend voorbeeld voor de andere gemeenten in de regio!”
De eerste regionale bijeenkomsten zijn eind vorig jaar geweest, met alle 5 gemeenten, de beide jeugdgezondheidszorg organisaties en JOGG. In september volgt een brede bijeenkomst met dit keer ook andere belangrijke partners uit zowel medisch als sociaal domein erbij, zoals de zorgverzekeraar CZ, de zorggroepen, JOGG en REOS. De implementatie van de GLI vraagt veel aandacht, tijd en capaciteit van de verschillende organisaties. Met kleine stapjes komen we steeds verder richting het integreren van vergoede zorg in de keten (voor de kinderen met een medische indicatie). We zijn druk bezig met het op orde brengen van de randvoorwaarden. Een transformatie op zorginhoud moet ook ondersteund worden met organisatieveranderingen, zoals de inrichting van een contracteer-, verwijs- en declaratieproces. Dat kost tijd.”
De regio Haaglanden werkt samen met Delft, Westland, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland aan een regionaal verwijsproces. Dit is opgezet samen met medisch professionals: kinderartsen, huisartsen, jeugdartsen en verpleegkundigen. Het draagt bij aan een uniforme werkwijze in de regio waarbij iedereen zijn eigen rol kent in het verwijsproces voor kinderen met overgewicht.”
Welke rol hebben ouders en kinderen zelf in dit verhaal?
“Een belangrijke! We willen de aanpak niet vóór inwoners bedenken, maar mét hen. Daarom betrekken we ervaringsdeskundigen. Hun verhalen maken indruk. Ze laten zien dat overgewicht vaak niet alleen komt door eten en bewegen, maar ook door stress, geldzorgen of andere problemen. Professionals kijken breder naar wat een kind of gezin nodig heeft. Overgewicht heeft vaak veel verschillende oorzaken dus het is belangrijk goed te kijken naar de omstandigheden en het systeem rondom het kind.

Wat is er moeilijk aan het opzetten van deze aanpak?
“De grootste uitdaging zit in de samenwerking tussen het medische en het sociale domein. Niet iedereen kent elkaars wereld. En er is achter de schermen heel veel organisatie nodig om een transformatie te ondersteunen. Dat vraagt veel mankracht, tijd en geld.”
Wat doen jullie om professionals te ondersteunen?
“We organiseren bijvoorbeeld regionaal scholingen, zoals de opleiding tot centrale zorgverlener en kinderleefstijlcoach bij Your Coach Next Door. In het najaar gaan we leefstijltrainingen organiseren voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met overgewicht. Ook zetten we in op communicatie voor professionals én inwoners.’’
Wat zijn de ambities voor de lange termijn?
“Het gaat het erom dat we zoveel mogelijk kinderen helpen naar een gezondere leefstijl, op een manier die bij hen en hun gezin past.”
Wat is het doel tot eind van het jaar?
“Het doel voor de komende periode is dat de GLI onderdeel is van de ketenaanpak en kinderen in zorg zijn genomen. Ik hoop dat we de samenwerking nog verder kunnen versterken tussen de projectleiders van de verschillende gemeenten. Daarnaast kijken we al vooruit naar 2026 en 2027. We plannen nu al de nieuwe opleidingstrajecten en zoeken structurele financiering.”
Tot slot: wat wil je meegeven aan andere regio’s?
“Blijf positief en durf te pionieren. Er is geen gespreid bedje voor deze ketenaanpak dus: begin met samenwerken, leer elkaar kennen, en zet samen stappen vooruit. Het werkt.”