Digitale Strategie

Urgentie

In zorg en welzijn worden bijna alle processen met digitale systemen ondersteund. Bijvoorbeeld bij het uitwisselen van gegevens, voorlichting, het bekijken welke organisatie plek heeft, een regionale workflow ondersteunen, digitale diagnosetools of virtuele (leefstijl)ondersteuning voor patiënten.
Digitale oplossingen moeten ook samenwerking in de regio ondersteunen. De sturing hierop is nog niet goed geregeld. Dit geeft risico op versnippering en maakt samenwerking lastiger. Bijvoorbeeld als het gaat om gegevensdeling: als een cliënt wordt verwezen vanuit het ziekenhuis naar een aanbieder van wijkverpleging en er ook huishoudelijke hulp en dagbesteding nodig is, dan moet bepaalde informatie gedeeld worden zodat de juiste hulp en zorg op tijd kan starten.
Er was in de regio Haaglanden nog geen groep waarin de IT verantwoordelijken – met mandaat – de organisatieoverstijgende ontwikkelingen bespreken en oplossingen vinden. Hierdoor was er onvoldoende overzicht op digitale initiatieven. Het risico is dat er (punt)oplossingen komen die onvoldoende op elkaar aansluiten.

Ambitie

Om inwoners van Haaglanden de beste zorg te bieden, moet informatie tussen organisaties veilig en eenvoudig gedeeld kunnen worden. Op een manier die de samenwerking rond patiënten (/cliënten) bevordert én die oog heeft voor hun privacy. Daarbij dienen te ontwikkelen systemen en digitale tools goed schaalbaar te zijn, en zich logisch tot elkaar verhouden, om hun potentie waar te kunnen maken.

Regionale bundeling van digitale expertise is noodzakelijk. Met:
• Overzicht op digitale ontwikkelingen en ambities in de regio is van belang om samenwerking te ondersteunen.
• Mandaat om regionaal koers te bepalen zodat tools en systemen samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties ondersteunen en voldoende haalbaar en/of schaalbaar zijn.

Hieruit volgt de noodzaak tot een organisatieoverschrijdende aanpak in Haaglanden vanuit zorg én welzijn. Het inrichten van een IT-Raad is een belangrijke stap naar meer overzicht en regie op de digitale ontwikkelingen in de regio.

 

Lees meer over de digitale uitdagingen in de regio Haaglanden in het interview met Martijn Wiesenekker. 

De IT-Raad

De IT-Raad heeft als doel om regionaal regie te voeren op de IT-ontwikkelingen in Haaglanden​, zowel proactief als reactief. Digitale ontwikkelingen en voornemens worden de IT-Raad voorgelegd ter advies (zie stappenplan). Waar nodig initieert de raad zelf projecten ter realisatie van de opgestelde visie op het IT en datalandschap. ​

De IT-Raad bestaat uit vertegenwoordigers van een beperkt aantal partijen die een brede afspiegeling vormen van het zorgveld. Hier is bewust voor gekozen om de slagvaardigheid bij de start van de Raad te bevorderen. Deze groep kan uitgebreid worden met aanvullende zorgpartijen of sociaal domein als de situatie hierom vraagt.

Bestuurlijke verantwoordelijkheid en besluitvorming ligt bij de ‘bestuurlijke stuurgroep’ bestaande uit bestuurders van de deelnemende partijen.

Werkwijze

  • IT-projecten binnen de actielijnen van Haaglanden Gezonder! en organisatieoverstijgende IT-initiatieven in de regio. ​
  • Projecten worden aangedragen voor advies door de trekkers van de verschillende actielijnen van Haaglanden Gezonder of project verantwoordelijken vanuit individuele organisaties. Contact loopt via de programmamanager digitale breinaald.​
  • Principe: advies en beoordeling van projecten gebeurt op basis van genoemde inhoudelijke uitgangspunten. ​
  • De programmamanager onderhoudt contact en overzicht over ontwikkelingen in andere regio’s.​
  • Advies wordt uitgebracht aan de betrokken projectverantwoordelijken en wanneer bestuurlijke besluitvorming gevraagd wordt aan de stuurgroep (zie governance). ​
  • De IT-Raad initieert waar nodig proactief projecten om invulling te geven aan het realiseren van de visie en regionale infrastructuur​
  • Oplossingen moeten toegankelijk zijn voor alle partijen in de regio, inclusief het sociale domein.

 

Verantwoordelijkheden stuurgroep: bestuurlijke besluitvorming ligt bij de bestuurlijke stuurgroep

  • De Stuurgroep bestaat uit de bestuurders met IT-verantwoordelijkheid van de deelnemende partijen aan de IT-Raad
  • De IT-Raad voedt en adviseert de stuurgroep bij het maken van keuzes en bereidt besluitvorming voor
  • De besluiten van de stuurgroep zijn leidend voor de deelnemende organisaties en actielijnen van het programma Haaglanden Gezonder!
  • Niet-deelnemende partijen zijn autonoom in hun besluitvorming. Ambitie is dat de gekozen richting dusdanig aantrekkelijk is dat het hen verleidt om aan te haken.  
  • De stuurgroep is onderdeel van de programmastructuur van Haaglanden Gezonder! waarin:
    • Patricia Huibregts (WZH) en Martijn Wiesenekker (HMC) bestuurlijk trekkers zijn van de Digitale Breinaald en daarmee voorzitters van de stuurgroep. 
    • Programmamanager faciliteert rapportage en bijeenkomsten
    • De regiegroep Haaglanden Gezonder! overkoepelend sturing geeft aan de uitvoering van het programma. Periodiek wordt de regiegroep geïnformeerd over de voortgang en ontwikkelingen binnen de actielijn Dgitale strategie alsmede de IT-roadmap.

Samen met de regio: IT-Raad handelt voor de regio als geheel

De IT-Raad is alleen succesvol als het de regio meekrijgt in de richting die het kiest. Brede, heldere communicatie is cruciaal net als het omgaan met mogelijke weerstand vanuit het veld

  • Uitgangspunt is dat keuzes en adviezen in het belang zijn van de regio als geheel en ook te implementeren voor niet-deelnemende partijen
  • De regio wordt via diverse kanalen breed geïnformeerd over adviezen en genomen besluiten: nieuwsbrieven, periodieke informatiebijeenkomsten, dialoogsessies.
  • Input van niet deelnemende partijen wordt altijd meegenomen!