Het HagaZiekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en huisartsencoöperatie Hadoks maken samen werk van inclusieve gezondheidszorg voor inwoners met chronische aandoeningen. Met het plan Chronisch Samen Sterk Haaglanden werken de zorg- en welzijnspartners gezamenlijk aan het versterken van gezondheidsvaardigheden, het zelfredzamer maken van patiënten en het aanpakken van gezondheidsverschillen door een wijkgerichte aanpak. Zorgverzekeraars CZ en VGZ zijn positief over het plan. De samenwerkende zorgorganisaties zetten daarom nu een nieuwe stap.
Toename chronisch zieken vergroot druk op de zorg
Het plan Chronisch Samen Sterk Haaglanden is een initiatief van het HagaZiekenhuis, HMC, Hadoks, samen met andere partners. Het is onderdeel van Haaglanden Gezonder!, voorheen het regioplan Haaglanden.
Barbara de Doelder, huisarts en voorzitter van de Hadoks-coöperatie, zegt namens de partners. “Dit project is nodig, omdat de helft van de inwoners minstens één chronische aandoening heeft. Tot 2030 wordt een toename van zo’n 45.000 chronisch zieke inwoners verwacht. En steeds meer mensen hebben meerdere chronische aandoeningen. Dit vergroot de druk op de regionale zorgcapaciteit.”
Samen de zorg toegankelijk houden
Ronne Mairuhu, internist bij het HagaZiekenhuis: “Het doel van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) is om de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Samen richten we ons op het ontwikkelen van inclusieve gezondheidszorg voor alle inwoners met chronische aandoeningen en het voorkomen van zorg door samenwerking in de keten. Ik ben blij dat we nu echt stappen kunnen zetten in de uitwerking van het plan.”
Kracht van samenwerking
“Door samenwerking maken we schaarse capaciteit vrij en verbeteren we de zorg en welzijn van inwoners,” zegt Barbara de Doelder. Dat onderschrijft Mijke Buijs, die als manager Regio Regie bij CZ betrokken is bij het samenwerkingsverband Haaglanden Gezonder! “De druk op de zorg neemt toe. De opgave die hier voor ons ligt, kan geen enkele organisatie alleen oplossen, maar in samenwerking is er veel mogelijk.”
Andere zorg voor meer welzijn
“We werken samen met inwoners en patiënten om goed te begrijpen waar de behoefte ligt. Er is speciale aandacht voor het versterken van gezondheidsvaardigheden, het zelfredzamer maken van patiënten en het aanpakken van gezondheidsverschillen met een wijkgerichte aanpak,” aldus Sharita Ramautar, internist bij HMC. “We willen hiermee zorgen dat patiënten de zorg ontvangen die ze daadwerkelijk nodig hebben. Gelukkig zijn er veel nieuwe mogelijkheden om mensen te ondersteunen bij hun gezondheid.”
Welke innovaties gaan helpen?
Met data-analyse en digitalisering worden zorgvragen en zorggebruik beter georganiseerd, bijvoorbeeld via persoonlijke begeleiding, thuismonitoring en groepsconsulten. Door samenwerking in de keten en de zorg beter af te stemmen op de behoeften van patiënten, werken we met elkaar aan een toekomstbestendige en toegankelijke zorgstructuur in regio Haaglanden.